Potencijalni kandidati: Svi skakači koji nastupaju ispred svojih klubova kandidati su za ulazak u nacionalnu vrstu, a oni koji uspiju zadovoljiti postavljene uvjete postat će reprezentativci. Nastup za reprezentaciju moći će ostvariti samo dvoje naboljih u određenoj disciplini.

Uvjeti: Svaki skakač koji želi postati kandidat za izabranu vrstu mora ispunjavati određene uvjete, a to su:

Adekvatan program za svoje godište:

Kadeti D:

 • Daska 1m: u drugom dijelu svi skokovi moraju imati min. 1.5 rotaciju, i svi skokovi moraju biti na glavu osim skoka 104
 • Daska 3m: u drugom dijelu svi skokovi moraju imati min. 1.5 rotaciju, osim skokova prema naprijed gdje je min 2.5 rotacije. Svi skokovi moraju biti na glavu osim skoka 404
 • Toranj: u drugom dijelu svi skokovi moraju imati min. 1.5 rotaciju osim skokova iz stoja

Kadeti C:

 • Daska 1m: u drugom dijelu svi skokovi moraju imati min. 1.5 rotaciju, osim skokova naprijed gdje može i 104
 • Daska 3m: u drugom dijelu svi skokovi moraju imati min. 2.5 rotacije. Iznimke su skokovi s vijcima gdje je dozvoljena 1.5 rotacija (npr.5132). U prvoj godini C kategorije dozvoljeno je da 1 skok u drugom dijelu bude (203B, 303B ili 404C)
 • Toranj: u drugom dijelu svi skokovi moraju imati min. 1.5 rotaciju osim skokova prema naprijed gdje je min 2.5 rotacije Skokovi iz stoja mogu imati jednu rotaciju

Juniori B:

 • Daska 1m: U drugom dijelu mora se skakati min. 1.5 rotacija (u B položaju ili D ukoliko se radi o skokovima s vijcima) sa ulaskom na glavu. Sve 2.5.rotacije mogu biti u položaju C, osim 105 B u drugoj godini za dečke.
 • Daska 3m: U drugom dijelu svi skokovi moraju imati min 2.5 rotacije sa ulaskom na glavu. Skokovi mogu biti u C ili B položaju osim skoka 105 koji mora biti u B položaju. U drugom dijelu može se skakati i 1.5 rotacija ukoliko se radi o skokovima s vijcima (5134, 5136, 5233, 5235, 5333, 5335)
 • Toranj: u drugom dijelu jedan skok može biti 1.5 rotacija i to u B položaju (osim 303c). Skokovi s vijcima također mogu imati 1.5 rotaciju. Svi ostali skokovi moraju imati min 2.5 rotacije. Grupa skokova prema naprijed mora imati min 2.5 rotacije. Skokovi iz stoja mogu mati 2 rotacije.

Juniori A

 • Daska 1m: U drugom dijelu mora se skakati min. 1.5 rotacija (u B položaju ili D ukoliko se radi o skokovima s vijcima) sa ulaskom na glavu. Sve 2.5.rotacije mogu biti u položaju C, osim skoka 105 koja mora biti u B položaju (dečki). Cure mogu skakati 105C.
 • Daska 3m: U drugom dijelu svi skokovi moraju imati min 2.5 rotacije sa ulaskom na glavu. Skokovi mogu biti u C ili B položaju osim skoka 105 koji mora biti u B položaju. U drugom dijelu može se skakati i 1.5 rotacija ukoliko se radi o skokovima s vijcima (5134, 5136, 5233, 5235, 5333, 5335)
 • Toranj: u drugom dijelu jedan skok može imati 1.5 rotaciju i to u B položaju. Svi ostali skokovi moraju imati 2.5 rotacije. Iznimka su skokovi iz stoja i skokovi s vijcima. Skokovi iz stoja mogu imati min. 2 rotacije sa ulaskom na glavu. Kod skokova s vijcima može biti 1.5 rotacija ali mora se skakati min 1.5 vijak.

Svi skakači moraju skakati skokove na glavu, a ne na noge (iznimka skok 104 i 404(1.god) kod kadeta)
Svaki skakač koji želi nastupati za reprezentaciju mora ispuniti zadanu normu propisanu pravilima HSSV-a
Svaki skakač koji zadovolji kvalitetom programa mora zadovoljiti i njenom izvedbom, a to znači da nije dovoljno skočiti program nego isti mora biti izveden za dobru ocjenu. Skakači u drugom dijelu ne smiju skakati sve skokove za ocjenu 2-4 nego min za ocjenu 5.
U slučaju podjednakih programa i izvedbe odluka koji će skakač nastupiti za reprezentaciju ovisiti će o trima stvarima, redoslijedom kako je navedeno:

 • prednost će imati oni skakači koji imaju kvalitetniji program
 • prednost će imati kompletniji skakači, odnosno oni koji nastupaju na svim individualnim disciplinama (1m, 3m, toranj)
 • ukoliko su prethodne stavke ujednačene gledati će se međusobni ogledi unutar zadnja 2 mjeseca (min 3 ogleda) prije nastupa za reprezentaciju. Ukoliko ne postoji min 3 međusobna ogleda može se organizirati kontrolno natjecanje
 • Bolje odstupanje od norme na jednom natjecanju nije kriterij koje će se uzimati u obzir
 • Bolje odstupanje od norme može se uzeti u obzir kao kriterij ukoliko je riječ o više natjecanja na kojima je postignut

Praćenje kandidata: svi skakači koji se natječu u kadetskim i juniorskim natjecanjima, a svojim programom zadovoljavaju uvjete za uvrštenje u reprezentaciju biti će praćeni tijekom godine, odnosno pratit će se njihovi rezultati na svim natjecanjima na kojima su nastupili kako bi se mogla pratiti njihova konstanta. Skakači koji tijekom godine zadovolje uvjete za ulazak u reprezentaciju, a neposredno pred odlazak na natjecanje nalaze se u lošoj formi, odnosno kvaliteta izvedbenih skokova nije na zadovoljavajućoj razini neće biti uvršteni na popis putnika

Napomena: Odluku o uvrštenju reprezentaciju, odlasku na natjecanje u sklopu reprezentacije te koje će discipline skakač skakati na natjecanju donosi strukovna komisija HSSV.